Verbetering van de nagalmtijd

Voor de verbetering van de akoestiek in de ruimten zelf (de nagalmtijd), werd besloten focus te leggen op twee leefruimten (streefwaarde T20;500Hz-2kHz <0,8s) en twee gangen (streefwaarde T20;500Hz-2kHz <1,2s), gezien de metingen aantonen dat de nagalmtijd in de bewonerskamers zelf over het algemeen reeds binnen een aanvaardbaar gebied ligt (gemiddeld 0,55s).

Zo werd in Veilige Have in een leefruimte die bestaat uit een zitgedeelte met TV-hoek en een eetgedeelte, naast het plaatsen van een  akoestisch zwevende vloer, het harde plaasteren plafond vervangen door een verlaagd plafond met 110m² absorberende tegels (Gyproc). Op deze manier kon in de zitruimte een grote verbetering van van 0,91s naar 0,39s verkregen worden, terwijl in de eetruimte de verbetering iets minder bedroeg, van 1,18s naar 0,91s. Een tweede leefruimte in Leiehome, werd voorzien van 6 absorberende plafondpanelen van Dox-Acoustics (14,4m² in totaal) en 1,44m² absorberende wandpanelen van Gyproc. Hierdoor kon een verbetering in nagalmtijd van 1,3s naar 0,57s behaald worden.

Installatie van een zwevende vloer en absorberend plafond (Gyproc) in een leefruimte (Veilige Have - Aalter).

Absorberende plafondpanelen (DOX-Acoustics) en wandpanelen (Gyproc) in een  leefruimte (Leiehome - Drongen).

Verder werden ook twee gangen akoestisch behandeld, één in Sint-Jozef, met absorberende panelen van Dox-Acoustics, en één in Sporenpark, met absorberende panelen van Triplaco. Naast het effect van deze interventie op het geluidsdrukniveau (en de voortplanting van het geluid in de gang), hebben deze panelen uiteraard ook een duidelijk effect op de nagalmtijd – wat hun hoofdfunctie is. Zo kon in Sint-Jozef de nagalmtijd van 1,66s naar 0,97s gewijzigd worden, terwijl in Sporenpark de nagalmtijd met 0,76s kon verlaagd worden (van 1,73s naar 0,97s).