Soundscape compositie

Een geschikte compositie maken voor een soundscape is een grote uitdaging. Enerzijds mag ze niet vervallen in het opstellen van een afspeellijst van muziekfragmenten zoals typisch in een radio uitzending gebeurt. Het gaat over het combineren van geschikte geluiden overheen een dag die op die manier de geluidsomgeving verrijken en aanpassen om de gewenste effecten te bekomen. Mogelijks vergt het wat artistieke talenten die enkelingen onder ons misschien hebben om direct een ideale soundscape te kunnen samenstellen.In ieder geval is het nodig voldoende aandacht aan de compositie van de soundscape te besteden.

Binnen het project werd een aanpak gekozen waarbij een maximale betrokkenheid van bewoners, verzorgers, … werd nagestreefd en waarbij de soundscapes ‘in levenden lijve’ werden toegepast door het opzetten van living labs in de verschillende WZC om op die manier aanpassingen te kunnen doorvoeren.
Nadat we via participerende observatie een goed zicht kregen op de invloed van de akoestische omgeving op de personen met dementie en nadat we de akoestische performantie in de vijf WZC hebben geoptimaliseerd, was het de bedoeling om soundscapes te ontwikkelen en te testen. Het voornaamste doel van deze soundscapes is het gevoel van onveiligheid en bijgevolg ook het gedrag en de levenskwaliteit van personen met dementie positief te beïnvloeden, en dit zowel in hun eigen kamer als in de gemeenschappelijke leefruimte.

De soundscapes werden ontwikkeld in co-creatie met alle betrokkenen: (1) de familie van de bewoners met dementie (aangezien zij niet konden deelnemen aan de sessies), (2) cognitief gezonde bewoners en (3) de medewerkers van de vijf WZC. 
Op die manier werd beoogd om met het eindproduct zo veel mogelijk aan te sluiten op de wensen en de behoeften van de personen met dementie. Deze voortdurende samenwerking uitte zich in een cyclisch iteratief proces bestaande uit verschillende stappen:

Stap 1: de focusgroep
Stap 2: inleidende co-creatie sessies
Stap 3: tryouts in de WZC, feedbackmomenten en aanpassingen
Stap 4: de finale versie